ΣΤΑΦΥΛΙ

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προιόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο.
Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο.
Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.
Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του.

Στην περιοχή μας η καλλιέργεια του αμπελιού γίνεται από την αρχαιότητα.

Λόγω του μικροκλήματός της την ανατολική και νοτιοανατολική κλίση των πλαγιών και την αργιλοασβεστώδη σύσταση του εδάφους δεν ευνοείται η ανάπτυξη ασθενειών και παράγονται σταφύλια υψηλής ποιότητας.
Στον τόπο μας λοιπόν καλλιεργούνται ποικιλίες σταφυλιών με μεγάλο κύκλο ωρίμανσης, ευαίσθητες στο ωίδιο και στον περονόσπορο, εφόσον εφόσον το κλίμα και ο καλός αερισμός λόγω υψομέτρου δεν ευνοούν την εμφάνισή τους.
Οι ποικιλίες αυτές, ξινόμαυρο-κρασάτο-σταυρωτό, έχουν αρκετά υψηλή συγκέντρωση σακχάρων και πολή υψηλή οξύτητα.
Έτσι, απ΄τα σταφύλια μας παράγεται οίνος ΟΠΑΠ-ερυθρός, απ΄τις ποικιλίες, φυσικά, που επιδέχονται πολύχρονη παλαίωση στο βαρέλι και στη φιάλη, εμπλουτίζοντας το κρασί με έντονα αρώματα που δε συναντά κανείς σε άλλα κρασιά.
Ακόμα τελευταία καλλιεργούνται και γαλλικές ποικιλίες όπως: syrah-camperne-merlot-sartone κι ελληνικέςόπως ασύρτικο-ροδίτης-σαβατιανό-μαλαγουζιά με την ίδια επιτυχία παράγοντας οίνους εξαιρετικούς με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
Τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας ευνοούν τη βιοκαλλιέργεια που αναπτύχθηκε τελευταία σε μεγάλο βαθμό κάνοντας την πλειψηφεία των αμπελιών μας βιοκαλλιεργούμενη κι έχει κατατάξει ακόμα πιο ψηλά στην κλίμακα το κρασί και το τσίπουρο της περιοχής μας.