Χειμωνιάτικη Φυτοπροστασία Ελιάς

No Comments

Χειμωνιάτικη Φυτοπροστασία Ελιάς

Απαραίτητες επεμβάσεις και μια σειρά από καλλιεργητικά μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και αποφυγή των προσβολών καθώς και Συστάσεις Διαχείρισης Ζιζανίων, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού ελέγχου Ηρακλείου.

Eικόνα 1 – Καρκίνωση: Όγκοι σε κλαδιά

Eικόνα 2 – Καπνιά: Μαύρο επίχρισμα στην επιφάνεια φύλλων και κλαδιών

Eικόνα 3 – Λειχήνες: Κιτρινοπράσινη στρώση σε βραχίονες και κορμούς

Eικόνες 4,5,6 – Σκολύτες: Έντονη προσβολή σε κορμό ελιάς και σε λεπτό κλαδί. Εξωτερικά στο φλοιό φαίνονται οι οπές εξόδου των ακμαίων. Κάτω από το φλοιό διακρίνονται οι προνυμφικές στοές επιφανειακά στο ξύλο.

 

Καρκίνωση

(Pseudomonas savastanoi)

Ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με τον σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στους μεγάλους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα. Το βακτήριο μεταφέρεται από τα υπάρχοντα καρκινώματα σε μη επουλωμένες πληγές. Νέες μολύνσεις προκαλούνται όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός.

Η ποικιλία Κορωνέικη είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτήριο.

Οδηγίες:

 • Κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται τα κλαδιά με τους χαρακτηριστικούς όγκους, να απομακρύνονται και να καίγονται ιδιαίτερα στα νεαρά δένδρα, όπου η ασθένεια εξελίσσεται πιο γρήγορα. Το κάψιμο των κλαδιών απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες.
 • Αποφεύγετε να κλαδεύετε με υγρό ή βροχερό καιρό. Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται και οι μεγάλες τομές να καλύπτονται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό.
 • Στους προσβεβλημένους ελαιώνες, μετά το κλάδεμα να ακολουθεί άμεσα προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα (βορδιγάλειος πολτός, οξυχλωριούχος χαλκός, υδροξείδιο του χαλκού, τριβασικός θειικός χαλκός)

Η επέμβαση αυτή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ στις περιοχές που συμβαίνουν ανοιξιάτικοι παγετοί ή χαλαζοπτώσεις.

Ξυλοφάγα έντομα

Σκολύτες:

(Φλοιφάγος & φλοιοτρίβης)

Προκαλούν ξηράνσεις λεπτών κλαδιών, καχεκτική βλάστηση, μικρή καρποφορία και ξήρανση μεγαλύτερων κλάδων όταν αυξάνεται η ένταση της προσβολής. Προσβάλλουν κυρίως τα εξασθενημένα δένδρα (φλοιοτρίβης) και αναπαράγονται στα κομμένα και παρατημένα κλαδιά.

Αντιμετωπίζονται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα:

 • Έγκαιρη αφαίρεση των προσβεβλημένων ξηρών και ημίξηρων κλάδων με άμεση απομάκρυνση και καταστροφή, το αργότερο μέχρι τέλη Μαρτίου. Σκοπός είναι να απομακρυνθούν τα έντομα που φιλοξενούνται πριν προλάβουν να γεννήσουν την άνοιξη.
 • Προσβλημένα κλαδιά που αποθηκεύονται ως καύσιμη ύλη μεταφέρουν έντομα.
 • Ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιόδεντρων με κλάδεμα, άρδευση, λίπανση.

Καπνιά (Capnodium olaeoprhilum) & Λειχήνες

Αναπτύσσονται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δένδρα με πυκνή βλάστηση. Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα εντόμων, κυρίως του λεκανίου και καλύπτει φύλλα και κλαδιά ενώ οι λειχήνες (στρώμα κιτρινοπράσινου χρώματος) αναπτύσσονται κυρίως σε κορμούς και βραχίονες.

Οδηγίες

 • Κοινή αντιμετώπιση γίνεται με κατάλληλο κλάδεμα για επαρκή αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό των δέντρων.
 • Έγκαιρη αντιμετώπιση των κοκκοειδών περιορίζει την ανάπτυξη της καπνιάς.
 • Ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα βοηθούν στην προστασία των δέντρων από την καπνιά και στην αποκόλληση των λειχηνών.

Συστάσεις Διαχείρισης Ζιζανίων

 • Μην καταστρέφεται την ξινήθρα (Oxalis sp.) Δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο καθώς ΔΕΝ ανταγωνίζεται τις δενδρώδεις καλλιέργειες και περιορίζει την εμφάνιση άλλων ανταγωνιστικών ζιζανίων.
 • Αποφεύγεται την καταστροφή ζιζανίων πριν τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης καθυστερεί τη μετακίνηση του εντόμου στις ανθοταξίες της Ελιάς.
 • Η μηχανική κατεργασία του εδάφους στους ελαιώνες δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 25 εκ. ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμού στις ρίζες. Στα επικλινή εδάφη υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης, γι αυτό να περιορίζεται στο ελάχιστο η εδαφική καλλιέργεια.
 • ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση