Χειμωνιάτικη Φυτοπροστασία Ελιάς

No Comments

Χειμωνιάτικη Φυτοπροστασία Ελιάς

Απαραίτητες επεμβάσεις και μια σειρά από καλλιεργητικά μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και αποφυγή των προσβολών καθώς και Συστάσεις Διαχείρισης Ζιζανίων, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού ελέγχου Ηρακλείου.

Eικόνα 1 – Καρκίνωση: Όγκοι σε κλαδιά

Eικόνα 2 – Καπνιά: Μαύρο επίχρισμα στην επιφάνεια φύλλων και κλαδιών

Eικόνα 3 – Λειχήνες: Κιτρινοπράσινη στρώση σε βραχίονες και κορμούς

Eικόνες 4,5,6 – Σκολύτες: Έντονη προσβολή σε κορμό ελιάς και σε λεπτό κλαδί. Εξωτερικά στο φλοιό φαίνονται οι οπές εξόδου των ακμαίων. Κάτω από το φλοιό διακρίνονται οι προνυμφικές στοές επιφανειακά στο ξύλο.

 

Καρκίνωση

(Pseudomonas savastanoi)

Ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με τον σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στους μεγάλους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα. Το βακτήριο μεταφέρεται από τα υπάρχοντα καρκινώματα σε μη επουλωμένες πληγές. Νέες μολύνσεις προκαλούνται όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός.

Η ποικιλία Κορωνέικη είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτήριο.

Οδηγίες:

 • Κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται τα κλαδιά με τους χαρακτηριστικούς όγκους, να απομακρύνονται και να καίγονται ιδιαίτερα στα νεαρά δένδρα, όπου η ασθένεια εξελίσσεται πιο γρήγορα. Το κάψιμο των κλαδιών απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες.
 • Αποφεύγετε να κλαδεύετε με υγρό ή βροχερό καιρό. Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται και οι μεγάλες τομές να καλύπτονται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό.
 • Στους προσβεβλημένους ελαιώνες, μετά το κλάδεμα να ακολουθεί άμεσα προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα (βορδιγάλειος πολτός, οξυχλωριούχος χαλκός, υδροξείδιο του χαλκού, τριβασικός θειικός χαλκός)

Η επέμβαση αυτή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ στις περιοχές που συμβαίνουν ανοιξιάτικοι παγετοί ή χαλαζοπτώσεις.

Ξυλοφάγα έντομα

Σκολύτες:

(Φλοιφάγος & φλοιοτρίβης)

Προκαλούν ξηράνσεις λεπτών κλαδιών, καχεκτική βλάστηση, μικρή καρποφορία και ξήρανση μεγαλύτερων κλάδων όταν αυξάνεται η ένταση της προσβολής. Προσβάλλουν κυρίως τα εξασθενημένα δένδρα (φλοιοτρίβης) και αναπαράγονται στα κομμένα και παρατημένα κλαδιά.

Αντιμετωπίζονται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα:

 • Έγκαιρη αφαίρεση των προσβεβλημένων ξηρών και ημίξηρων κλάδων με άμεση απομάκρυνση και καταστροφή, το αργότερο μέχρι τέλη Μαρτίου. Σκοπός είναι να απομακρυνθούν τα έντομα που φιλοξενούνται πριν προλάβουν να γεννήσουν την άνοιξη.
 • Προσβλημένα κλαδιά που αποθηκεύονται ως καύσιμη ύλη μεταφέρουν έντομα.
 • Ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιόδεντρων με κλάδεμα, άρδευση, λίπανση.

Καπνιά (Capnodium olaeoprhilum) & Λειχήνες

Αναπτύσσονται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δένδρα με πυκνή βλάστηση. Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα εντόμων, κυρίως του λεκανίου και καλύπτει φύλλα και κλαδιά ενώ οι λειχήνες (στρώμα κιτρινοπράσινου χρώματος) αναπτύσσονται κυρίως σε κορμούς και βραχίονες.

Οδηγίες

 • Κοινή αντιμετώπιση γίνεται με κατάλληλο κλάδεμα για επαρκή αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό των δέντρων.
 • Έγκαιρη αντιμετώπιση των κοκκοειδών περιορίζει την ανάπτυξη της καπνιάς.
 • Ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα βοηθούν στην προστασία των δέντρων από την καπνιά και στην αποκόλληση των λειχηνών.

Συστάσεις Διαχείρισης Ζιζανίων

 • Μην καταστρέφεται την ξινήθρα (Oxalis sp.) Δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο καθώς ΔΕΝ ανταγωνίζεται τις δενδρώδεις καλλιέργειες και περιορίζει την εμφάνιση άλλων ανταγωνιστικών ζιζανίων.
 • Αποφεύγεται την καταστροφή ζιζανίων πριν τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης καθυστερεί τη μετακίνηση του εντόμου στις ανθοταξίες της Ελιάς.
 • Η μηχανική κατεργασία του εδάφους στους ελαιώνες δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 25 εκ. ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμού στις ρίζες. Στα επικλινή εδάφη υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης, γι αυτό να περιορίζεται στο ελάχιστο η εδαφική καλλιέργεια.
 • ΠΗΓΗ

Οδηγίες & κρίσιμα σημεία για το Χειμερινό κλάδεμα της Ακτινιδιάς

No Comments
Οδηγίες & κρίσιμα σημεία για το Χειμερινό κλάδεμα της Ακτινιδιάς

Οδηγίες & κρίσιμα σημεία για το Χειμερινό κλάδεμα της Ακτινιδιάς

Την περίοδο αυτή και μετά τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, αρχίζουν τα κλαδέματα των οπωρώνων ακτινιδιάς. Το χειμερινό κλάδεμα της ακτινιδιάς μια πολύ σημαντική εργασία η οποία είναι απαραίτητη για την διασφάλιση καλής υγείας και παραγωγικότητας των φυτών και την παραγωγή καρπών υψηλής ποιότητας.

Για τον λόγο αυτό οι καλλιεργητές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την σωστή εφαρμογή του χειμερινού κλαδέματος στους οπωρώνες της ακτινιδιάς.

Με το κλάδεμα επιδιώκεται:

♦ Αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ ριζών και κόμης

♦ Η ρύθμιση της θέσης του αριθμού και του σχήματος των βραχιόνων, κλάδων και κλαδίσκων

♦ Η ρύθμιση της θέσης του αριθμού και του μεγέθους των καρποφόρων οργάνων

♦ Η απομάκρυνση των ξερών τμημάτων των φυτών καθώς και των προσβεβλημένων από εχθρούς και ασθένειες

♦ Η ρύθμιση της θέσης, του μεγέθους, του μεγέθους και της κατεύθυνσης της νέας βλάστησης

♦ Η διευκόλυνση του φωτισμού και του αερισμού της κόμης των φυτών

♦ Η ρύθμιση του αριθμού, του μεγέθους και κατ’επέκταση της ποιότητας των καρπών

♦ Η διευκόλυνση της καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών

♦ Η διευκόλυνση της κατεργασίας του εδάφους του οπωρώνα

Εικόνα 1,2: Δένδρο σε κρεβατίνα πριν και μετά το κλάδεμα

Εικόνα 1,2: Δένδρο σε κρεβατίνα πριν και μετά το κλάδεμα

Χειμερινό κλάδεμα ακτινιδιάς

Οδηγίες χειμερινού κλαδέματος

Το χειμερινό κλάδεμα γίνεται με βάση τον τρόπο καρποφορίας του φυτού και τις ιδιατερότητες της κάθε ποικιλίας

Το χειμερινό κλάδεμα επιβάλλεται να διενεργείται την περίοδο του λήθαργου των κληματίδων

◊ Έχει ως σκοπό:

1. Τη βράχυνση των βλαστών που καρποφορούν

2. Τη διατήρηση της παραγωγής κοντά στον κεντρικό σκελετό και τους βραχίονες του φυτού και

3. Την αφαίρεση καρποφόρων κεφαλών που καρποφόρησαν για δυο έτη και μετά τη δημιουργία βλαστών αντικατάστασης

Κρίσιμα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί κατά τη διενέργεια του χειμερινού κλαδέματος της ακτινιδιάς

♦ Η ανάπτυξη του φυτού πρέπει να γίνεται σε δυο κεντρικούς άξονες – βραχίονες οι οποίοι αποτελούν την βάση της παραγωγής του φυτού.

♦ Οι κλάδοι παραγωγής που θα αφεθούν πρέπει να έχουν καλής ποιότητας ξύλο, να έχουν αναπτυχθεί την περασμένη άνοιξη, να έχουν δεχθεί πλήρη ηλιοφάνεια και να είναι πλήρως ώριμοι – ξυλοποιημένοι.

♦ Να προτιμώνται ως κλάδοι παραγωγής αυτοί που ξεκινούν από τον κεντρικό άξονα του φυτού για να μην δημιουργούνται δευτερεύοντες άξονες που οδηγούν σε απώλεια παραγωγής.

♦ Η απόσταση των κλάδων παραγωγής να είναι όσο το δυνατόν σταθερή και περίπου 35-40cm

♦ Το επιθυμητό σχήμα που πρέπει να έχουν οι κλάδοι παραγωγής μεταξύ τους είναι το ψαροκόκαλο , ώστε να επιτυγχάνεται καλός αερισμός και φωτισμός του φυτού.

♦ Σε ένα πλήρες ανεπτυγμένο φυτό και ανάλογα με τη ζωηρότητα του κατά το χειμερινό κλάδεμα αφήνονται συνήθως 15-20 βέργες παραγωγής.

♦ Μετά το κλάδεμα ακολουθεί μηχανική καταστροφή των κομμένων κλάδων από το έδαφος του οπωρώνα

♦ Ακολουθεί χημική επέμβαση με ένα χαλκούχο σκεύασμα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς (Ενδεικτικός πίνακας επισυνάπτεται)

Οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν βασικούς κανόνες κατά το κλάδεμα των φυτών τους όπως:

1. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι ξηρός. Αυξημένη υγρασίας ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών

2. Τα κλαδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να απολυμαίνονται (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 10%)

Δείτε εδώ το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων 

Ενδεικτικός Πίνακας εγκεκριμένων Μυκητοκτόνων στην καλλιέργεια της Ακτινιδιάς

Ομιλία στον Πυργετό, στο χώρο του Δημαρχείου

No Comments

Ακτινίδιο Πυργετού με «ταυτότητα»

No Comments

Στην ολοκληρωμένη διαχείρισή του στοχεύει ο συνεταιρισμός των παραγωγών

Σε πορεία ολοκληρωμένης διαχείρισης του ακτινιδίου, από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεσή του στην κατανάλωση, βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού -Αιγάνης, έχοντας θέσει υψηλούς στόχους μέσα σε μια εποχή αντίξοων συνθηκών.

Αποφασισμένα τα μέλη του, να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους, με τη στήριξη του Δήμου Τεμπών, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσανατολίζονται προς ένα υψηλό στόχο: στην αναγνώριση του ακτινιδίου Πυργετού και ειδικότερα στη διάθεσή του στην αγορά με «ταυτότητα» και όχι ως ακτινίδιο κάθε εμπόρου που το διαθέτει στην κατανάλωση.

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού- Αιγάνης κ. Αθανάσιος Ευθυμίου, στο πλαίσιο της 8ης γιορτής ακτινιδίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, στον Πυργετό.

Παράλληλα ο κ. Ευθυμίου, εξέφρασε την πικρία του, για την αδιαφορία του κράτους, απέναντί τους, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι: «Κατέχουμε τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, στην εξαγωγή ακτινιδίου και εξάγουμε το 80% της παραγωγής μας.

Το ακτινίδιο του Πυργετού είναι το καλύτερο σε ποιότητα στη χώρα και μοχθούμε καθημερινά να διατηρήσουμε αυτή την ποιότητα, αλλά και τις καλλιέργειές μας, μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο το κόστος παραγωγής αυξάνεται και η τιμή του προϊόντος μειώνεται, ενώ παράλληλα το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για τον αγώνα μας, αλλά το μόνο που σχεδιάζει είναι πως θα μας φορολογήσει, γιατί υποστηρίζει ότι φοροδιαφεύγουμε.».

Τη στήριξή του στους παραγωγούς, κατέθεσε κατά τον χαιρετισμό του στη χθεσινή γιορτή ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός στις προσπάθειές τους, ενώ την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον μόχθο τους, δήλωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Στέλιος Γρηγορίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημ. Μητσιούλης, υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη στις μέρες μας να υπάρξει όραμα ανάπτυξης στη γεωργία και κοινή δράση παραγωγών.

Για το ακτινίδιο και ειδικότερα για την ιστορία του, τη διατροφική του αξία, τον εγκλιματισμό του προϊόντος στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου, αλλά και προτάσεις στόχων που πρέπει να επιτευχθούν για την καλύτερη ανάπτυξή του, μίλησε η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νικολέτα Μπότση, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το ακτινίδιο είναι αυτοφυές φυτό της Κίνας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία, αρχικά σαν καλλωπιστικό φυτό και εκεί καλλιεργήθηκε συστηματικά σαν εδώδιμο φρούτο από το 1950. Στην Ελλάδα εμφανίζεται το 1973 στην περιοχή Ανατολικού και Κάτω Ολύμπου και συστηματικά καλλιεργείται από το 1980 στην ίδια περιοχή και κατόπιν σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στην περιοχή Δέλτα Πηνειού καλλιεργούνται 2.000 στρ. με παραγωγή 6.000 τον. σε σύνολο παραγωγής στην Ελλάδα 70.000 τον. από τους οποίους το 70% εξάγεται.

Στην περιοχή μας καλλιεργούνται οι ποικιλίες «Χαίηγουωρντ», «Κίβι Σάμερ» και «Τσεχελίδη», με την «Χαίηγουωρντ» να κατέχει την πρώτη θέση σε πολύ μεγάλο ποσοστό με μεγάλο εμπορεύσιμο καρπό, βάρους 80-120 γρ, και άριστη γεύση με ιδανική προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας».

Η καλλιέργεια του έχει εγκλιματισθεί άριστα στην περιοχή και γι επιτυγχάνονται μεγάλες αποδόσεις, που φτάνουν μέχρι και 5,5 τον. το στρέμμα, τόνισε η κ. Μπότση, ενώ απευθυνόμενη στους παραγωγούς επεσήμανε ότι:

«Συνιστούμε να τηρούν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς που αφορούν στην καλλιέργεια, συγκομιδή, αποθήκευση και διάθεση των καρπών για να μην υποβαθμίζεται η καλή παραγόμενη ποιότητα. Το ακτινίδιο έχει μεγάλο κόστος παραγωγής ειδικά τα τελευταία χρόνια και η διάθεσή του υπόκειται στις πιέσεις της ντόπιας και διεθνούς αγοράς.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών χρειάζεται να οργανωθείτε σε Ομάδα Παραγωγών για να έχετε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν. Θα υπάρχει η δυνατότητα με τα επιχειρησιακά προγράμματα των οποίων οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλες, να γίνει μείωση του κόστους παραγωγής και δυνατότητα καλύτερης εμπορευσιμότητας.

Ακόμη θα υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί το ακτινίδιο στα προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Δέλτα Πηνειού δεδομένου ότι έχει τις προϋποθέσεις. Θα εφαρμοσθεί πιο εύκολα το Πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, εφαρμογή φυτοπροστατευτικών φαρμάκων με ήπια δράση και μικρή διάρκεια που συμβάλουν στην προστασία του καταναλωτή.

Και όλα αυτά διότι προϊόντα με πιστοποίηση, δηλαδή ταυτότητα, έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στις διεθνείς αγορές». Η 8η γιορτή ακτινιδίου, που είναι πλέον θεσμός για τον Δήμο Τεμπών, ξεκίνησε με αγιασμό, και στο πλαίσιό της, παρουσιάστηκε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Πυργετού «Φίλοι της μουσικής», παραδοσιακή ορχήστρα και το χορευτικό του Πολιτιστικού συλλόγου «Βάιος Μαλλιάρας» Πυργετού.

Στο χώρο της γιορτής, -η οποία να σημειωθεί ότι οργανώθηκε από το Δήμο Τεμπών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας- προσφέρθηκε χυμός, γλυκό ακτινιδίου και δείγμα του προϊόντος στους παρευρισκόμενους, ενώ εκτίθονταν τοπικά προϊόντα του Συνεταιρισμού Γυναικών Αιγάνης.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λάρισας κ. κ. Ιγνατίου, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομίτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Παιδής, ο πρώην δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νικ. Βαλσαμόπουλος, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλφούτζος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Τεμπών κ. Σαϊτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Τεμπών και πλήθος κόσμου.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Λένα Κισσάβου)

1η Γιορτή Ακτινιδίου

No Comments

–Για την 1η Γιορτή Τεμπών–

Ιδιαίτερα αισθητή έκανε την παρουσία του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού στην 1η Γιορτή Τεμπών, που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Ιουλίου, στον πανέμορφο χώρο του ομώνυμου θεάτρου.

Στο τραπέζι του εκτέθηκαν απ’ τους Πυργετινούς παραγωγούς: ηλίανθοι, ακτινίδια, καλαμπόκια, καρπούζια, γλυκά, τραχανάς, μουστοκούλουρα, κρασιά, αποστάγματα και ξύδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιοκαλλιέργεια κερδίζει έδαφος στην περιοχή μας, αφού πολλά από τα παραπάνω προϊόντα ήταν βιολογικά.

Η όλη διοργάνωση ήταν εξαιρετική, γιατί έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγούς του δήμου Τεμπών να δείξουν τα προϊόντα και τις δημιουργίες τους.

Σπουδαίο όμως ήταν και το καλλιτεχνικό σκέλος της διοργάνωσης, που κάλυψε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς θεατές. Ωστόσο την παράσταση αλλά και τις καρδιές του κοινού έκλεψαν οι χορευτές, που μέσα από τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, χορεύοντας τοπικούς χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.

Απ’ τη γιορτή αυτή δεν έλειψαν τα μηνύματα ευαισθησίας για το συνάνθρωπο, αφού το κοινωνικό Παντοπωλείο ήταν κι εδώ παρόν.

Μπράβο στους φορείς της διοργάνωσης, που σε πείσμα των καιρών μπορούν να οραματίζονται και να υλοποιούν το όραμά τους.

Φωτό Δείγμα