ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός

Ο Πυργετός αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη με έντονο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει έναν πλούτο ευρημάτων, που εκτείνονται από τον οικισμό του Ομολίου, την Αρχαία Φίλα και το Αρχαίο Πετρογέφυρο έως την όμορφη Ραψάνη. Μια σειρά από Μοναστήρια και Εκκλησίες μαρτυρούν επίσης τη μακραίωνη ιστορία του. Τα βουνά Όλυμπος και Κίσσαβος, τα δάση και τα ποτάμια, οι παράκτιοι Υδροβιότοποι, οι πεδινές περιοχές και οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν το οικοσύστημα του Πυργετού.
Όλα αυτά μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, δείχνουν πως ο Πυργετός είναι ένας τόπος με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και παρουσιάζει ξεχωριστό οικολογικό κλίμα (μικροκλίμα).

Οι κοντινές ακτές είναι μοναδικές, τόσο για την μεγάλη έκτασή τους, όσο και για την ποικιλομορφία των διακοπών που προσφέρουν. Εκτείνονται σε μήκος πάνω από 30 χλμ., από τον οικισμό των Νέων Πόρων και τις παρυφές του μυθικού Ολύμπου, μέχρι το Δήμο Αγιάς  και τον υδροβιότοπο του Στομίου.
Πλατιές ακτές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πλούσια και χρυσή άμμο που διακόπτεται ανά διαστήματα από βότσαλα, άλση και πευκώνες, καταλήγουν ομαλά σε γαλάζια και ζεστή θάλασσα.
Οι περισσότερες διαθέτουν οργανωμένους οικισμούς με όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και έντονη νυχτερινή ζωή.

 

Εκεί που ανταμώνει ο θεϊκός Όλυμπος τη σμαραγδένια ακρογιαλιά, μέσα στην αγκαλιά του Αιγαίου βρίσκονται τα παράλια του Δήμου Τεμπών

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι αμμουδερές παραλίες και τα πεντακάθαρα νερά. Σε πολλά σημεία η παραλία είναι οργανωμένη, ενώ υπάρχουν και σημεία που η παραλία διατηρεί την παρθένα ομορφιά της.

Η παραλία των Μεσαγκάλων χαρακτηρίζεται από την αισθητική, οικολογική της αξία καθώς και την ιαματική άμμο που είναι κατάλληλη για τη θεραπεία των αρθρώσεων.

Στα Μεσάγγαλα και στο Καστρί μπορεί κάποιος να βρει ψαροταβέρνες, εστιατόρια, beach bars και καφέ.

Τα παράλια της περιοχής αποτελούν ιδανικό προορισμό για νέους αλλά και οικογενειακές διακοπές καθώς οι μέρες σας μπορούν να γεμίσουν ευχάριστα, με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες.

    

Οικοτουρισμός

Πηνειός, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας

Ο Πηνειός διαθέτει παραποτάμια δάση, πλούσια πανίδα και εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του. Ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Η περιοχή του Δέλτα του ποταμού είναι ιδανική όλο το χρόνο για τους λάτρεις της παρατήρησης πουλιών, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περάσματα αποδημητικών πτηνών και έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών.

Ο υδροβιότοπος του Δέλτα προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR και αποτελεί μόνιμο ενδιαφέρον ερευνητών.

Η Όσσα, τα Τέμπη, ο Κάτω Όλυμπος, το Δέλτα του Πηνειού ανήκουν στις 113 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας.