ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σύντομη περιγραφή – ΙστορίαΛαογραφίαΠαράδοσηΧλωρίδα & ΠανίδαΤέχνη & ΔημιουργίαΑγροτικός κόσμοςΠολιτιστικός ΣύλλογοςΒάϊος Μαλλιάρας

… Θα ξαναπώ ότι δεν είναι δα και λίγο να σκέφτεσαι πώς μέρη που εμείς πηγαίναμε – να περπατήσουμε στα σοκάκια να σκαρφαλώσουμε στα «λακώματα» – είναι προικισμένα με μύθους και ιστορία που τροφοδότησαν με δημιουργικές ιδέες την ποίηση, την δραματουργία, την πεζογραφία, την μουσική, την ζωγραφική, την γλυπτική, την ξυλογλυπτική, παντού στην Ευρώπη, και όχι μόνο. Οι ξένοι πού ασχολήθηκαν με την αρχαία Ελλάδα, επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες ή απλά θερμοί θαυμαστές, ασχολήθηκαν έτσι κι’ αλλιώς όντας μακριά από την ιδία την χώρα. Εμείς οι Έλληνες βρισκόμαστε χιλιάδες χρόνια και αδιάλειπτα σ’ αυτήν, στο ίδιο φυσικό περιβάλλον, στο ίδιο κλίμα και τις συνεπαγόμενες συνθήκες ζωής που συνετέλεσαν στον πολιτισμό της. Πίστευα και πιστεύω πώς η χώρα μας είναι η πιο όμορφη στον κόσμο. Καμιά άλλη δεν είναι προικισμένη με φύση παρόμoιoυ φυσικoύ κάλλους και ισάξιους πολιτισμικούς θησαυρούς. 

Αυθεντική επιβεβαίωση, ο Πυργετός Λάρισας.

Έδρα του (πρώην) Δήμου Κάτω Ολύμπου είναι ο Πυργετός, κεφαλοχώρι της βορειοανατολικής πλευράς του Νομού Λάρισας, με μόνιμο πληθυσμό 1.800 κατοίκους περίπου και ουσιαστικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Πρόκειται για μια όμορφη κωμόπολη αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, που συνδυάζει αρμονικά τη γραφικότητα και το φυσικό πλούτο με τις σύγχρονες υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες των μικρών αστικών κέντρων.

Διαθέτει σχολεία όλων των βαθμίδων, ΕΛ.ΤΑ, Τράπεζα, Υποθηκοφυλάκιο,  Κτηνιατρείο, Γραφείο Δ/νσης Γεωργίας, Αγροτικό Ιατρείο και πολλά καταστήματα εμπορίου, αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. Επίσης στον Πυργετό υπάρχει το δημαρχιακό μέγαρο, το κλειστό Γυμναστήριο “Πύρρος Δήμας”, υποκατάστημα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου μας.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο αδριάντας του Μαρίνου Αντύπα που αγωνίστηκε για την αγροτική μεταρίθμυση και δολοφονήθηκε στον Πυργετό το Μάρτιο του 1907. Τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα έγιναν το 1985 έπειτα από πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή, την οικοδομική δραστηριότητα, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, ενώ πολλοί δραστηριοποιούνται σε διαφόρους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Στον Πυργετό γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου και τραγουδοποιός Βάϊος Μαλιάρας.

Ιδιαίτερα γραφικά είναι τα εξωκλήσια του Πυργετού, πραγματικά φυτεμένα μέσα σε πανέμορφες δασώδης εκτάσεις, ενώ ξεχωριστή ομορφιά έχει το “πετρογέφυρο“.