ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σύντομη περιγραφή – ΙστορίαΛαογραφίαΠαράδοσηΧλωρίδα & ΠανίδαΤέχνη & ΔημιουργίαΑγροτικός κόσμοςΠολιτιστικός ΣύλλογοςΒάϊος Μαλλιάρας

 

Έδρα του (πρώην) Δήμου Κάτω Ολύμπου είναι ο Πυργετός, κεφαλοχώρι της βορειοανατολικής πλευράς του Νομού Λάρισας, με μόνιμο πληθυσμό 1.800 κατοίκους περίπου και ουσιαστικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Πρόκειται για μια όμορφη κωμόπολη αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, που συνδυάζει αρμονικά τη γραφικότητα και το φυσικό πλούτο με τις σύγχρονες υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες των μικρών αστικών κέντρων.

Διαθέτει σχολεία όλων των βαθμίδων, ΕΛ.ΤΑ, Τράπεζα, Υποθηκοφυλάκιο,  Κτηνιατρείο, Γραφείο Δ/νσης Γεωργίας, Αγροτικό Ιατρείο και πολλά καταστήματα εμπορίου, αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. Επίσης στον Πυργετό υπάρχει το δημαρχιακό μέγαρο, το κλειστό Γυμναστήριο “Πύρρος Δήμας”, υποκατάστημα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου μας.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο αδριάντας του Μαρίνου Αντύπα που αγωνίστηκε για την αγροτική μεταρίθμυση και δολοφονήθηκε στον Πυργετό το Μάρτιο του 1907. Τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα έγιναν το 1985 έπειτα από πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή, την οικοδομική δραστηριότητα, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, ενώ πολλοί δραστηριοποιούνται σε διαφόρους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Στον Πυργετό γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου και τραγουδοποιός Βάϊος Μαλιάρας.

Ιδιαίτερα γραφικά είναι τα εξωκλήσια του Πυργετού, πραγματικά φυτεμένα μέσα σε πανέμορφες δασώδης εκτάσεις, ενώ ξεχωριστή ομορφιά έχει το “πετρογέφυρο“.