ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Σύντομη περιγραφήΙστορίαΛαογραφίαΠαράδοσηΧλωρίδα & ΠανίδαΤέχνη & ΔημιουργίαΑγροτικός κόσμος – Πολιτιστικός Σύλλογος – Βάϊος Μαλλιάρας

 Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού ιδρύθηκε το 1979. Έργο του αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προβολή της τοπικής παράδοσης και η πολιτιστική διαπαιδαγώγηση των κατοίκων της περιοχής.

Στις σελίδες αυτής της ιστοθέσης υπάρχουν πληροφορίες γύρω από τα άτομα που στελεχώνουν το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου , τις δραστηριότητες του συλλόγου, τις συνεργασίες με άλλους φορείς, τη διοργάνωση εκδηλώσεων γύρω από ζητήματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, κ.ά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού από την ίδρυσή του έως και σήμερα εξακολουθεί να παρέχει αφιλοκερδώς υπηρεσίες που σχετίζονται με την πολιτιστική διαπαιδαγώγηση του κοινού, την πληροφόρηση, την οργάνωση και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, την προβολή και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της τοπικής λαϊκής παράδοσης.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου στα χρόνια που πέρασαν συνδέονται με την έκδοση τοπικής εφημερίδας με τίτλο “Η Φωνή του Πυργετού“, το σχηματισμό χορευτικού συγκροτήματος, την καθιέρωση εκδηλώσεων στη μνήμη του αείμνηστου οργανοπαίχτη και τραγουδοποιού Βάιου Μαλιάρα και του αγωνιστή της αγροτιάς Μαρίνου Αντύπα.

Παράλληλα, συμμετέχει στην οργάνωση θεαμάτων και στην καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με περιεχόμενο τον χορό, το τραγούδι και γενικότερα τα παραδοσιακά τοπικά έθιμα. Από το καλοκαίρι του 2001 έχει θεσμοθετηθεί και πραγματοποιείται κάθε χρόνο η εκδήλωση

Παράδοση Υπαιθρος Ρυθμός Γλέντι Εδέσματα Τραγούδι Οίνος Στολίδι του Ολύμπου,

που περιλαμβάνει αναβίωση εθίμων της τοπικής παράδοσης, δημοτικούς χορούς και τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο κρασί.

Από τον Οκτώβριο του 2001, ο σύλλογος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων Α.Π.Θ. έχει ξεκινήσει την υλοποίηση μιας καινοτόμου, πολύγλωσσης παραγωγής πολιτιστικού περιεχομένου που έχει στόχο να προβάλει την τοπική λαϊκή παράδοση, τραγούδια και χορούς της ευρύτερης Θεσσαλίας, τη ζωή και το έργο του Βάιου Μαλιάρα, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία του DVD. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα και συμπεράσματα από την εργασία αυτή παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πολύ-πολιτισμικότητας που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Λάρισας. Αναμένεται ότι η παραγωγή αυτή θα είναι έτοιμη σύντομα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ανοικτή παρουσίαση στο κοινό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού συνεργάζεται ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γεννιάς, το Δήμο Κάτω Ολύμπου, τη Νομαρχία Λάρισας, το ΤΕΙ Λάρισας, τον Πολιτιστικό Σϋλλογο Αιγάνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρανιάς, το Σύλλογο Κεφαληνίων και Ιθακησίων Πειραιά και άλλους φορείς με τους οποίους παρουσιάζει κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα.

Το χορευτικό συγκρότημα Πυργετού οργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού το 1985. Από τα μέσα του 1986 άρχισαν οι πρώτες συμμετοχές του συγκροτήματος σε δημόσιες χορευτικές εκδηλώσεις της ευρύτερης περιοχής. Το Φεβρουάριο του 1988, 40 ημέρες περίπου μετά το θάνατο του Βάιου Μαλιάρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος θέλοντας να τιμήσει το μεγάλο μουσικό, σύμβολο του Πυργετού, έδωσε στο χορευτικό συγκρότημα το όνομά του. Από τότε το χορευτικό συγκρότημα Πυργετού «Βάιος Μαλιάρας» είναι αλληλένδετο με το όνομα του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη τιμώντας τη μνήμη του και υπενθυμίζοντας το χρέος για τη διαφύλαξη του έργου του. Τα χρόνια που ακολούθησαν, το χορευτικό συγκρότημα Πυργετού πήρε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ως άξιος εκπρόσωπος του μπάρμπα Βάιου, κερδίζοντας την αποδοχή του κοινού. Σήμερα, το συγκρότημα Βάιος Μαλιάρας απαρτίζεται από 100 περίπου άτομα κάθε ηλικίας και συνεχίζει την παρουσία του υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Σωτήρη Καραβασίλη. Τη διοίκηση του συγκροτήματος εξακολουθεί να έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού, που με πενιχρά μέσα προσπαθεί να διαφυλάξει τη βαριά κληρονομιά που άφησε ο Βάιος Μαλιάρας.

Θα μας βρείτε στο Facebook εδώ:

https://www.facebook.com/mespirgetou/