Δίκτυα αποχέτευσης και Βιολογικός στο Συκούριο

* Κώστας Αγοραστός: «Προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων». * Κώστας Κολλάτος: «Έργο πνοής για την περιοχή»

Λύση στο πρόβλημα διάθεσης των αστικών λυμάτων του Συκουρίου δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στη Δ.Κ. Συκουρίου του Δήμου Τεμπών», προϋπολογισμού 5.649.328 ευρώ.

Με την υλοποίησή του επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό και ταυτόχρονα έργο ανθρώπινο για το Συκούριο. Ένα έργο ουσίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας και του υδροφόρου ορίζοντα. Το έργο αυτό ήρθε μετά από συνεργασία με τον δήμαρχο Κώστα Κολλάτο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών, αλλά και μέσα από τη στρατηγική την οποία εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2014. Ως γνωστό η χώρα μας έχει την υποχρέωση να διαθέτει δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς σε κοινότητες πάνω από 2000 κατοίκους. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσαμε έγκαιρα τους πόρους για τη χρηματοδότηση των έργων στους οικισμούς που δεν διέθεταν μέχρι σήμερα τις απαραίτητες υποδομές, με το σύνολο του προϋπολογισμού να φτάνει τα 111 εκατ. ευρώ. Έτσι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη συγκεκριμένη Οδηγία και να αποφύγει η χώρα μας ενδεχόμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε και στηρίζουμε θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος τόνισε τα εξής: «Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή, που δίνει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ένα έργο που γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τεμπών για τη συνεργασία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής και για να ολοκληρωθούν έργα ουσίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Παράλληλα με την ολοκλήρωση του έργου η χώρα γλιτώνει από περιβαλλοντικά πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν σε οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, που δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό».

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου του οικισμού Συκουρίου, του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και της ΕΕΛ του Συκουρίου. Συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), Άξονας Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» με πόρους του Ταμείου Συνοχής.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ

Δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό αποκτούν επίσης το Πατητήρι και το Βότση Αλοννήσου καθώς με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών των οικισμών Πατητηρίου – Βότση του Δήμου Αλοννήσου», προϋπολογισμού 12.259.671 ευρώ. Με την υλοποίησή του επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης δήλωσε σχετικά: «Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας. Είναι ένα έργο απόλυτα αναγκαίο για την Αλόννησο που έρχεται μετά από προσπάθεια πολλών ετών για να λύσει υπαρκτά προβλήματα στο νησί. Τα οφέλη από την κατασκευή του είναι τεράστια, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις επιχειρήσεις και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η καλή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας έχει φέρει όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά έργα στο νησί μας. Ευχαριστώ τον Κώστα Αγοραστό για τη συμβολή του και την ένταξη ακόμα ενός μεγάλου έργου».

Posted in ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ.