Ακτινίδιο Πυργετού με «ταυτότητα»

No Comments

Στην ολοκληρωμένη διαχείρισή του στοχεύει ο συνεταιρισμός των παραγωγών

Σε πορεία ολοκληρωμένης διαχείρισης του ακτινιδίου, από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεσή του στην κατανάλωση, βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού -Αιγάνης, έχοντας θέσει υψηλούς στόχους μέσα σε μια εποχή αντίξοων συνθηκών.

Αποφασισμένα τα μέλη του, να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους, με τη στήριξη του Δήμου Τεμπών, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσανατολίζονται προς ένα υψηλό στόχο: στην αναγνώριση του ακτινιδίου Πυργετού και ειδικότερα στη διάθεσή του στην αγορά με «ταυτότητα» και όχι ως ακτινίδιο κάθε εμπόρου που το διαθέτει στην κατανάλωση.

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού- Αιγάνης κ. Αθανάσιος Ευθυμίου, στο πλαίσιο της 8ης γιορτής ακτινιδίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, στον Πυργετό.

Παράλληλα ο κ. Ευθυμίου, εξέφρασε την πικρία του, για την αδιαφορία του κράτους, απέναντί τους, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι: «Κατέχουμε τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, στην εξαγωγή ακτινιδίου και εξάγουμε το 80% της παραγωγής μας.

Το ακτινίδιο του Πυργετού είναι το καλύτερο σε ποιότητα στη χώρα και μοχθούμε καθημερινά να διατηρήσουμε αυτή την ποιότητα, αλλά και τις καλλιέργειές μας, μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο το κόστος παραγωγής αυξάνεται και η τιμή του προϊόντος μειώνεται, ενώ παράλληλα το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για τον αγώνα μας, αλλά το μόνο που σχεδιάζει είναι πως θα μας φορολογήσει, γιατί υποστηρίζει ότι φοροδιαφεύγουμε.».

Τη στήριξή του στους παραγωγούς, κατέθεσε κατά τον χαιρετισμό του στη χθεσινή γιορτή ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός στις προσπάθειές τους, ενώ την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον μόχθο τους, δήλωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Στέλιος Γρηγορίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημ. Μητσιούλης, υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη στις μέρες μας να υπάρξει όραμα ανάπτυξης στη γεωργία και κοινή δράση παραγωγών.

Για το ακτινίδιο και ειδικότερα για την ιστορία του, τη διατροφική του αξία, τον εγκλιματισμό του προϊόντος στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου, αλλά και προτάσεις στόχων που πρέπει να επιτευχθούν για την καλύτερη ανάπτυξή του, μίλησε η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νικολέτα Μπότση, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το ακτινίδιο είναι αυτοφυές φυτό της Κίνας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία, αρχικά σαν καλλωπιστικό φυτό και εκεί καλλιεργήθηκε συστηματικά σαν εδώδιμο φρούτο από το 1950. Στην Ελλάδα εμφανίζεται το 1973 στην περιοχή Ανατολικού και Κάτω Ολύμπου και συστηματικά καλλιεργείται από το 1980 στην ίδια περιοχή και κατόπιν σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στην περιοχή Δέλτα Πηνειού καλλιεργούνται 2.000 στρ. με παραγωγή 6.000 τον. σε σύνολο παραγωγής στην Ελλάδα 70.000 τον. από τους οποίους το 70% εξάγεται.

Στην περιοχή μας καλλιεργούνται οι ποικιλίες «Χαίηγουωρντ», «Κίβι Σάμερ» και «Τσεχελίδη», με την «Χαίηγουωρντ» να κατέχει την πρώτη θέση σε πολύ μεγάλο ποσοστό με μεγάλο εμπορεύσιμο καρπό, βάρους 80-120 γρ, και άριστη γεύση με ιδανική προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας».

Η καλλιέργεια του έχει εγκλιματισθεί άριστα στην περιοχή και γι επιτυγχάνονται μεγάλες αποδόσεις, που φτάνουν μέχρι και 5,5 τον. το στρέμμα, τόνισε η κ. Μπότση, ενώ απευθυνόμενη στους παραγωγούς επεσήμανε ότι:

«Συνιστούμε να τηρούν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς που αφορούν στην καλλιέργεια, συγκομιδή, αποθήκευση και διάθεση των καρπών για να μην υποβαθμίζεται η καλή παραγόμενη ποιότητα. Το ακτινίδιο έχει μεγάλο κόστος παραγωγής ειδικά τα τελευταία χρόνια και η διάθεσή του υπόκειται στις πιέσεις της ντόπιας και διεθνούς αγοράς.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών χρειάζεται να οργανωθείτε σε Ομάδα Παραγωγών για να έχετε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν. Θα υπάρχει η δυνατότητα με τα επιχειρησιακά προγράμματα των οποίων οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλες, να γίνει μείωση του κόστους παραγωγής και δυνατότητα καλύτερης εμπορευσιμότητας.

Ακόμη θα υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί το ακτινίδιο στα προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Δέλτα Πηνειού δεδομένου ότι έχει τις προϋποθέσεις. Θα εφαρμοσθεί πιο εύκολα το Πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, εφαρμογή φυτοπροστατευτικών φαρμάκων με ήπια δράση και μικρή διάρκεια που συμβάλουν στην προστασία του καταναλωτή.

Και όλα αυτά διότι προϊόντα με πιστοποίηση, δηλαδή ταυτότητα, έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στις διεθνείς αγορές». Η 8η γιορτή ακτινιδίου, που είναι πλέον θεσμός για τον Δήμο Τεμπών, ξεκίνησε με αγιασμό, και στο πλαίσιό της, παρουσιάστηκε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Πυργετού «Φίλοι της μουσικής», παραδοσιακή ορχήστρα και το χορευτικό του Πολιτιστικού συλλόγου «Βάιος Μαλλιάρας» Πυργετού.

Στο χώρο της γιορτής, -η οποία να σημειωθεί ότι οργανώθηκε από το Δήμο Τεμπών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας- προσφέρθηκε χυμός, γλυκό ακτινιδίου και δείγμα του προϊόντος στους παρευρισκόμενους, ενώ εκτίθονταν τοπικά προϊόντα του Συνεταιρισμού Γυναικών Αιγάνης.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λάρισας κ. κ. Ιγνατίου, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομίτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Παιδής, ο πρώην δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νικ. Βαλσαμόπουλος, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλφούτζος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Τεμπών κ. Σαϊτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Τεμπών και πλήθος κόσμου.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Λένα Κισσάβου)

Αφήστε μια απάντηση